Затверджено шість нових клінічних протоколів з лікування бойових травм

Міністерство охорони здоровʼя України наказом від 16 липня 2024 року №1237 затвердило наступні шість клінічних протоколів серії стандартів медичної допомоги за напрямом «Бойова травма»:

  1. «Ампутація: оцінка та лікування (бойові поранення)».
  2. «Гостра дихальна недостатність (бойові поранення)».
  3. «Нейрохірургія і тяжка травма голови (бойові поранення)».
  4. «Переломи кісток кінцівок (бойові поранення)».
  5. «Лікування переломів кісток таза (бойові поранення)».
  6. «Невідкладна реанімаційна торакотомія (бойові поранення)».

“Сьогодні одним з головних завдань системи охорони здоровʼя й кожного лікаря є впровадження в практику клінічних настанов та протоколів лікування для надання медичної допомоги в разі бойової травми. Це дозволяє швидко інтегрувати найефективніші світові стандарти лікування, щоб покращити результати надання допомоги пораненим. Протоколи, які вже впроваджено, а також ті, що плануємо затвердити до кінця 2024 року, є перекладом настанов з клінічної практики Joint Trauma System за напрямом "Бойова травма". Рекомендації JTS є золотим стандартом для країн Північноатлантичного Альянсу та відтепер є обовʼязковими для виконання у всіх закладах охорони здоровʼя нашої країни, незалежно від їх форми власності.”

Сергій Дубров, перший заступник міністра охорони здоровʼя

Клінічні протоколи було опрацьовано мультидисциплінарною групою, до складу якої увійшли спеціалісти з різних медичних напрямів, зокрема і бойові медики.

Довідка: Joint Trauma System  (обʼєднана травматологічна система) — організація, яка розпочала діяльність у 2005 році та є центром досконалості Міністерства оборони США з питань бойової травми. JTS покликана знизити рівень захворюваності та смертності, а також підвищити виживаність усіх пацієнтів з травмами у воєнний і мирний час. JTS застосовує організований підхід до надання покращеної травматологічної допомоги на всіх етапах надання допомоги пацієнтам із травмами — бойовими й небойовими. Розроблені JTS настанови — це  джерело інформації, заснованої на доказах щодо бойових травм. Клінічні настанови тактичної бойової медичної допомоги (TCCC) є вказівками JTS для допомоги на догоспітальному етапі. TCCC та клінічні практичні настанови JTS (CPG) постійно переглядаються та оновлюються на основі даних з DODTR — реєстру травм Міністерства оборони США та доказів з публікацій, що проходять експертну перевірку. Ці настанови були прийняті багатьма міжнародними партнерами та сприяли розробці стандартів надання якісної медичної допомоги в умовах бойових дій. Над реалізацією перекладів клінічних протоколів працювала міжнародна організація Global Medical Knowledge Alliance (GMKA). 

Міністерство охорони здоров'я України