Законопроєкт «Про систему громадського здоров’я» необхідний Україні

Таким став головний висновок круглого столу «Чому законопроєкт про громадське здоров’я 4142 важливий в умовах пандемії?», який організував Український центр європейської політики.

Експерти у форматі дискусій та доповідей обговорили, які потрібні вдосконалення законопроєкту № 4142 для ефективної системи епідеміологічного контролю в країні. Він передбачає створення центрів контролю та профілактики захворювань (хвороб) — ЦКПЗ.

Для Центру громадського здоров’я як експертної установи дуже важливо контролювати епідеміологічну ситуацію в Україні.

«Документ має на меті посилення Центру громадського здоров’я. Новостворені органи ЦКПЗ, передбачені цим законом, візьмуть на себе функції національної епідеміологічної служби. Вони проводитимуть лабораторні дослідження, опікуватимуться здоров’ям населення з інфекційних та неінфекційних хвороб», — зазначив Роман Родина, генеральний директор Центру громадського здоров’я, який брав участь у дискусії.

Завдання ЦКПЗ — аналізувати інформацію та пропонувати МОЗ план дій із нейтралізації ризиків у сфері громадського здоров’я. Головні функції ЦКПЗ:

  • координація та епідеміологічний нагляд і аналіз;
  • індикація та ідентифікація збудників інфекційних хвороб, що мають значний епідемічний потенціал та/або міжнародне значення та підпадають під регуляцію ММСП;
  • реагування на надзвичайні ситуації у сфері ГЗ спільно з регіональними ЦГЗ у рамках роботи функціональних і територіальних підсистем єдиної державної системи цивільного захисту;
  • повідомляння МОЗ про ризики у сфері ГЗ та управління такими ризиками в межах компетенції;
  • розробка пропозицій, планів дій та рекомендацій щодо заходів, спрямованих на поліпшення показників здоров’я і благополуччя населення та вдосконалення системи ГЗ;
  • збирання та обробка інформації для формування інформаційного фонду ГЗ.

Учасники круглого столу погодилися, що в Україні, особливо в умовах пандемії, потрібна сучасна система реагування на загрози для здоров’я громадян.

Центри матимуть у складі оперативно-диспетчерський підрозділ та бригади оперативного реагування, а їхні керівники — статус головних державних санітарних лікарів областей. ЦКПЗ не матимуть повноважень надавати дозволи, погодження, здійснювати перевірки чи накладати штрафи.

Така концепція епідеміологічної служби відповідає найкращим світовим практикам.

Джерело Центр громадського здоров’я МОЗ України