Вакцину від коронавірусу в Україні очікують у першому півріччі 2021 року

Перший транш вакцин проти COVID-19 буде складатися з 1,2 млн доз і за розрахунками прибуде в Україну у першому півріччі 2021 року.

Про це під час онлайн-брифінгу зазначив Міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

«Відбулося чергове засідання представників ініціативи COVAX. До 7 грудня у нас заплановане підписання технічної документації і розраховуємо, що в першому півріччі 2021 року почнемо отримувати вакцину. Перший транш для України становитиме 1,2 млн доз. Насамперед ми плануємо вакцинувати людей із груп ризику: медичних працівників, громадян віком понад 65 років та людей із хронічними захворюваннями», — підкреслив очільник МОЗ.

Міністр також зазначив, що за інформацією ВООЗ, наразі 10 фармкомпаній знаходяться на завершальній третій стадії клінічних випробувань вакцини проти COVID-19, і найближчим часом мають завершити випробування і зареєструвати вакцину.

«Україна співпрацює з усіма світовими ініціативами щодо виготовлення вакцини проти коронавірусу заради того, щоб українці отримали вакцину якнайшвидше. Одним із таких механізмів є COVAX. Це глобальна ініціатива, яка об'єднує 172 країни світу. МОЗ від самого початку з нею співпрацює. Згідно з розрахунками, ми отримаємо вакцину для щеплення 20% населення, тобто 8 мільйонів доз», — заявив Максим Степанов.

Крім цього, Міністр зазначив, що Україна здатна та готова отримувати та зберігати вакцини — для цього ми маємо все необхідне обладнання.

«Зараз є різні повідомлення щодо холодового ланцюга вакцин та умов їх збереження. Україна готова до цього. У нас є холодильні установки, технічні характеристики яких дозволяють збереження навіть при температурі 75 градусів», — підсумував Максим Степанов.

Нагадаємо, раніше Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов провів телефонну розмову з міністром охорони здоров'я та соціальних послуг США Алексом Азаром. Сторони обговорили ситуацію, що склалася навколо всесвітньої пандемії COVID-19, питання доступу України до безпечної та ефективної вакцини проти COVID-19, а також інші питання сфери охорони здоров’я.

Джерело: Район. Медицина