Українські лікарі повинні більше знати про сучасні методи оцінки гемостазу

Такі висновки зробили члени Асоціації донорства крові та трансфузійної допомоги за результатами серії онлайн-лекцій для лікарів-практиків, що були організовані у партнерстві з компанією «АЛТ Україна»

Всеукраїнська асоціація донорства крові та трансфузійної допомоги в партнерстві з компанією «АЛТ Україна» — постачальником госпітального обладнання та комплексних рішень для служби крові провела серію інтернет-лекцій, присвячених проблемам оцінки системи гемостазу в сучасній медичній практиці. Під час вебінарів організатори виявили, що українські медики зацікавлені у підвищенні рівня знань про сучасні методи досліджень систем згортання та протизгортання крові.

Про це повідомлено на офіційному сайті «АЛТ Україна» — одного з організаторів онлайн-лекцій.

Як зазначив лектор Ігор Скирда, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії, анестезіолог, трансфузіолог, імунолог Центру гемокорекції Харківського обласного центру крові, для аналізу стану гемостазу в Україні використовують методи, які дають приблизну оцінку роботи окремих ланок коагуляційного процесу. На його думку, вони недостатньо інформативні та не дозволяють отримати цілісне уявлення про стан гемостазу. Можуть давати високу похибку результату дослідження на преаналітичному і аналітичному етапах. Водночас, з методиками, які дозволяють швидко отримати загальну картину роботи системи гемостазу, лікарі-практики, як з'ясувалося, мало знайомі.

  • Інтегральна оцінка системи гемостазу дуже важлива як з точки зору прогнозування можливих ускладнень під час підготовки пацієнта до інвазивних методів діагностики та лікування, так і в екстрених ситуаціях, коли швидкість отримання надійного результату дослідження стану гемостазу з наступною адекватною реакцією лікаря в разі кровотечі відіграє вирішальну роль у позитивному результаті екстреної терапії. До речі, відсоток летальності в разі відстроченої або недостатньо інформативної діагностики, а в зв'язку з цим помилкових або мало ефективних терапевтичних рішень під час крововтрати або тромбозу, становить біля 90 %. Застосовувані в зарубіжній практиці методики аналізу системи згортання крові дозволяють передбачити подібні ситуації, швидко діяти в разі їхнього виникнення і скоротити кількість показань до переливання компонентів крові з 12 до 2–3, — підкреслив Скирда.

Він також додав, що незважаючи на доведену ефективність такої методики як, наприклад, тромбоеластографія, у багатьох медиків є тільки слабке теоретичне уявлення про неї.

  • Ми провели серію з трьох онлайн-лекцій, в яких багато уваги приділили не тільки сучасним методикам оцінки системи гемостазу, що застосовуються в зарубіжній медичній практиці, але також розбору клінічних випадків і сценаріїв, коли ці методики можуть застосовуватися і давати надійний результат, — зазначає Олена Молігон, голова Всеукраїнської асоціації донорства крові та трансфузійної допомоги. — Під час дискусій після лекцій ми зрозуміли, що багато лікарів мало знайомі з цими методами оцінки систем згортання і протизгортання крові, але при цьому виявляють підвищений інтерес до їхнього застосування.

За словами керівника напряму служби крові та біотехнологій компанії «АЛТ Україна» Андрія Пивовара, загалом лекції прослухали понад 250 фахівців — трансфузіологів, гематологів, імунологів і анестезіологів з усією України. Цього достатньо, щоб зробити висновок: знання про оцінку гемостазу і сучасні методики необхідно розвивати і поглиблювати.

  • Спільно з Асоціацією донорства крові ми вирішили продовжити практику освітніх заходів, які присвячені темі аналізу гемостазу, і трансформувати в її в масштабний освітній проєкт, — говорить Андрій Пивовар. — В його рамках ми проведемо ряд лекцій і практичних занять, де фахівці зможуть застосувати отримані теоретичні знання на практиці.

Деталі спільного з Асоціацією донорства крові та трансфузійної допомоги проєкту «АЛТ Україна» обіцяє оголосити в середині червня.