У сільській місцевості зросла кількість надавачів первинної медичної допомоги

Первинну медичну допомогу у селі пацієнтам надають понад 5 тисяч лікарів. 

Договори з Національною службою здоров’я на надання первинної медичної допомоги мають 1 696 закладів охорони здоров’я.  З них, майже 800, які мають понад 7 тисяч місць надання послуг у сільській місцевості.

Кількість надавачів первинної допомоги, які уклали договір з НСЗУ та надають послуги у селі, зростає. Так, на початку 2021 року їх на 112 більше, ніж було на початку 2019 року.

Первинну медичну допомогу у селі пацієнтам надають понад 5 тисяч лікарів. Найбільша кількість лікарів, понад 400, працює у селах Львівської та Закарпатської областей. Понад 300 - у селах Івано-Франківщини, Київщини та Вінниччини. 

Декларації з лікарями, які працюють у сільській місцевості, уклали понад 6 мільйонів українців. 92% уклали декларацію із сімейним лікарем, 5% - з терапевтом, майже 2,5% - педіатром. Найбільша кількість пацієнтів з деклараціями у селах Закарпаття (560 тисяч), Київщини (430 тисяч) та Львівщини (390 тисяч). Також 37 тисяч пацієнтів уклали декларації з лікарями приватних центрів, 60 тисяч пацієнтів - з лікарем-ФОП. Загалом у селах України за договором з НСЗУ первинну медичну допомогу надають 14 приватних центрів та 39 лікарів-ФОП.

Незалежно від того, де розташований заклад – в міській чи сільській місцевості, має приватну чи державну форму власності – пацієнт отримує безоплатно весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій. Зокрема, це консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, швидкі тести, вакцинація дітей та дорослих згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. 

Також сільський лікар первинки так само виписує електронні рецепти на “Доступні ліки” та електронні направлення до інших спеціалістів. Лікарі первинки, які працюють у сільській місцевості виписали майже 5 млн електронних рецептів на “Доступні ліки” своїм пацієнтам, які потребують постійного прийому ліків при серцево-судинних захворювань, бронхіальній астмі, діабеті ІІ типу та ревматичних хворобах. За останні 24 години вперше рецепт на “Доступні ліки” отримали 145 пацієнтів, які мешкають у селі. За останні 7 днів - понад тисяча пацієнтів.

Тож мешканці села мають доступ до первинної медичної допомоги та можливість обирати або змінювати лікаря. 

Новостворені ОТГ мають впливати на розвиток медичної інфраструктури в регіоні та поліпшувати якість медичних послуг на території громади. У процесі децентралізації на зміну районам приходять громади, які отримують у свою власність, зокрема, і центри надання первинної медичної допомоги. Найчастіше при передачі амбулаторій одного центру первинки до іншого ні для пацієнта, ні для лікаря нічого не змінюється. Адже лікар продовжує працювати за тією ж адресою та надає ті ж самі послуги своїм пацієнтам. В деяких випадках при реорганізації центру надання первинної медичної допомоги для лікаря змінюється лише запис у трудовій, а всі декларації залишаються чинними. 

У разі, коли лікар працевлаштовується або переводиться до іншого центру, зокрема, передаючи нерухоме майно, необхідно рекомендувати своїм пацієнтам подати нові декларації. 

Джерело Національна служба здоров’я України