ЦКПХ в областях оновлюють «маршрути пацієнта» та регіональні плани реагування на потенційні випадки холери за міжнародними стандартами

Центри контролю та профілактики хвороб в кожній області — в ході підготовки до сезону посиленого спостереження за холерою — актуалізовують регіональні плани реагування на ймовірні випадки або спалах холери. Про це йшлося на підготовчій нараді за участі головного державного санітарного лікаря України з керівниками обласних центрів контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ) та фахівцями Центру громадського здоров’я МОЗ України.

«З огляду на ситуацію у світі, пов’язану зі збільшенням кількості випадків холери, Міністерство охорони здоров’я посилює національну систему епіднагляду та реагування. Епідеміологічний нагляд за холерою в Україні впродовж року — безперервний, додатково до епідмоніторингу в період з 1 червня до 1 жовтня впроваджується посилений сезон спостереження за цією хворобою. Тому протягом місяця центри контролю та профілактики хвороб мають актуалізувати регіональні плани реагування, враховуючи оновлені рекомендації МОЗ та Всесвітньої організації охорони здоров’я», — повідомив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Зокрема, фахівці ЦКПХ мають переглянути чинні «маршрути пацієнта» та алгоритми дій медиків у разі випадків холери чи потенційних спалахів; актуалізувати дані щодо «незнижувального запасу» лікарських засобів — антибіотиків, регідратаційних розчинів, дезінфектантів — на рівні областей у визначених медзакладах для госпіталізації хворих; забезпечення і підготовку лабораторної мережі області. За чинними рекомендаціями кожен випадок гострої кишкової інфекції з тяжким перебігом підлягає окремому лабораторному дослідженню. Для цього центри контролю та профілактики хвороб оснащені спеціалізованим лабораторним обладнанням та реагентами. Окрім обстеження хворих з підозрою на холеру, фахівці ЦКПХ проводять дослідження зразків довкілля: моніторинг проб води, стічних вод, прісної та морської води. Така комплексна система дозволяє своєчасно виявити випадки підозри на холеру та забезпечити контроль за епідситуацією на рівні країни, а в разі загрози — «активувати» систему реагування та локалізувати спалах. 

На рівні кожної області центри контролю та профілактики хвороб протягом року проводять заходи щодо недопущення виникнення та розповсюдження холери: реалізуються комплексні та оперативні плани реагування та діагностики, працюють оперативні протиепідемічні та дезінфекційні бригади. 

Довідка: 

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає після вживання харчових продуктів або води, заражених бактерією (Vibrio cholerae О1 або О139). Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше під час вживання забрудненої води, овочів, фруктів, під час купання у відкритих водоймах, а також через їжу і побутові контакти. Без належного лікування холера може призвести до зневоднення та смерті.

Джерело: МОЗ