Телемедицина — новий стандарт роботи лікаря

Термін «Телемедицина» сьогодні знайомий майже кожному. Але мало, хто з нас розуміється, що ж насправді він означає і як цим користуватись.

Насамперед, телемедичне консультування — це консультування лікаря іншим лікарем. А якщо одного лікаря консультують декілька лікарів, це вже телемедичний консиліум. Але, перш ніж щось надавати, потрібно це мати. Тобто лікар, якому потрібна професійна думка іншого колеги, повинен забезпечити наявність результатів досліджень пацієнта.

Усі ці правові особливості та терміни визначені в ст. 35-6 «Надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини» Основ законодавства України про охорону здоров’я.

Як же саме відбувається процес телемедичного консультування?

Платформою для замовлення/отримання послуг з телемедичного консультування НЕ МОЖУТЬ бути популярні канали комунікації — месенджери на кшталт Viber\Telegram\Skype та інші. Тобто телемедичні методи лікар використовує не так, як йому заманеться, а виключно у порядку, встановленому законодавством. І такий порядок існує — Наказ МОЗ України від 19.10.2015 р. № 681 «Про затвердження нормативних документів щодо застосування телемедицини у сфері охорони здоров’я».

Однією з найпопулярніших в Україні платформ дистанційного консультування є Telemed24, яка працює на ринку вже три роки, та надає технічні можливості для проведення та реєстрації результатів дистанційних консультацій. Телемедичне консультування проводиться на підставі офіційного запиту через платформу, згідно уніфікованих клінічних протоколів, із дотриманням державних вимог щодо захисту персональних даних пацієнта та лікаря.

Варто відзначити, що Telemed24 дозволяє поєднувати телемедицину з телеметрією в рамках інтеграції з медичною інформаційною системою РІМС «Медстар», тобто дистанційним вимірюванням, збором та передачею інформації про фізіологічні параметри організму пацієнта. Сучасний телеметричний комплекс IDIS2GO надає лікарю портативні інструменти для діагностики, збереження цих даних в медичній картці пацієнта та обґрунтування при телемедичних консультаціях. Простими словами – лікарі з невеликих населених пунктів мають можливості консультуватися з колегами з області по складним клінічним випадкам, а також для отримання термінової консультації за нозологією.

 Дивіться відгуки практикуючих лікарів на сайті idismed.com.ua