Реформа МСЕК: у МОЗ представили новий законопроєкт

10 жовтня в МОЗ відбулася зустріч з представниками громадських організацій та експертного середовища, де був представлений законопроєкт, що передбачає системні зміни в медичній частині експертизи.

Розроблений законопроєкт передбачає внесення зміни до 27 законів та кодексів України, поінформували в міністерстві.

Зазначається, що реформування експертизи - один із ключових етапів змін. Критерії для направлення на експертизу повинні бути чіткими й прозорими. Тому запропоновано змінити навіть назву експертизи: замість МСЕ буде новий процес - оцінювання повсякденного функціонування людини.

Особливу увагу приділено цифровізації МСЕК при проходженні експертизи. Обов'язковість використання ЕСОЗ для прийняття рішень - один з антикорупційних запобіжників.

Загалом було запропоновано такі зміни:

  • проводити експертизу в кластерних і надкластерних лікарнях, де на місці є всі необхідні спеціалісти й можливість проводити додаткові обстеження;
  • направлення на експертизу буде відбуватися на підставі чітких критеріїв, з підтвердженням їх через електронну систему охорони здоров'я; передбачено запровадження електронного направлення для проходження експертизи;
  • сімейний або лікуючий лікар зможуть направляти на експертизу самостійно, без залучення лікарсько-консультативної комісії;
  • при прийнятті рішення комісією та для визначення потреб людини будуть враховувати дані, внесені під час реабілітації; сама комісія може направляти й на дообстеження;
  • буде створений окремий інструментарій оцінки потреб людини, який надалі використовуватиметься і в інших сферах;
  • пропонується змінити порядок фінансування оновленої експертизи - кошти з окремої бюджетної програми будуть сплачувати НСЗУ за проведення кожного оцінювання.

Зміни не будуть стосуватися статусу особи з інвалідністю з визначенням відповідної групи (процес встановлення інвалідності здійснюватиметься комісіями паралельно з проведенням нової експертизи), не змінюють соціальних гарантій для осіб з інвалідністю та процес проведення медико-соціальної експертизи для дітей.

МОЗ працює над усуненням поточних проблем і над удосконаленням наявного процесу і безпосередньо системними змінами, аби у 2025 році ліквідувати МСЕК у тому вигляді, як вони функціонують зараз.

Упорядковано перелік документів, що подаються на МСЕК, у тому числі для військовослужбовців (прибрано довідку № 5, замість неї використовується висновок ВЛК).

Один із важливих антикорупційних кроків - запровадження обов'язкового декларування доходів для членів МСЕК. Таким чином, НАЗК може моніторити їхні статки, виявляти невідповідності способу життя, проводити відповідні перевірки та направляти результати для подальшого розслідування.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України