Програма медичних гарантій-2021: охорона материнства і дитинства залишаться пріоритетними напрямками

Тариф на надання допомоги при пологах у цьому році зросте до 10 382 гривні, а за допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках - до 113 725 гривень.

У Програмі медичних гарантій у цьому році медична допомога при пологах та у складних неонатальних випадках залишаються пріоритетними. Медичні заклади, що надають ці послуги, мають відповідати підвищеним вимогам щодо наявності в них необхідного обладнання та команди спеціалістів, здатних забезпечити цілодобову меддопомогу. Національна служба здоров’я оплачує ці медичні послуги за підвищеним тарифом. 

У Програмі медичних гарантій-2021 ми збільшили та удосконалили обсяг медичних послуг, які жінка зможе отримати. Зокрема, впроваджується новий пакет  - “Ведення вагітності в амбулаторних умовах”.

На надання медичної допомоги при пологах у 2020 році Національна служба здоров’я законтрактувала 399 медичних закладів. Вони вже отримали понад 1,8 мільярда гривень. 

До безоплатного пакету допомоги при пологах включено: 
- медичну допомогу при неускладнених та ускладнених пологах, зокрема, кесаревому розтині;
- забезпечення можливості проведення партнерських пологів;
- зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію;
- лабораторні дослідження та інструментальні обстеження у цілодобовому режимі, 
- інтенсивна терапія матері і новонародженого та забезпечення їхнього цілодобового транспортування,у разі ускладнень; 
- вакцинацію новонародженого, згідно з Календарем профілактичних щеплень;
- лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;
- харчування під час перебування у стаціонарі.

У цьому році ми збільшили тариф на надання допомоги при пологах. Тариф визначається як ставка на пролікований випадок і становить 10 382 гривні.

Наша мета – безпека матері та дитини. Тому будемо оплачувати за підвищеним коефіцієнтом тим медичним закладам, які можуть забезпечити надання комплексних послуг вагітній, породіллі та новонародженому. Тобто тим закладам, які мають договір як на надання медичної допомоги при пологах, так і медичної допомоги новонародженим і відповідають підвищеним вимогам. 

За даними статистики, в Україні щороку передчасно народжується близько 20 тисяч немовлят, тобто кожен 15-й новонароджений. Якісна перинатальна допомога знижує рівень малюкової смертності, дитячої інвалідизації та розвиток хронічних захворювань. Безоплатна медична допомога з перших хвилин життя передчасно народженого малюка істотно знижує фінансове навантаження на родину.

Аби спеціалізований заклад міг укласти договір з НСЗУ на надання медичних послуг за цим пріоритетним напрямом, він має відповідати чітким вимогам. 
Зокрема, мати:
- відділення інтенсивної терапії для лікування найбільш хворих немовлят,
- відділення постнатального догляду для лікування та виходжування передчасно народжених дітей та хворих новонароджених,
- кабінет катамнестичного спостереження,
- а також забезпечувати консультування немовлят широким спектром вузьких спеціалістів.

Катамнестичне спостереження та реабілітація передчасно народжених дітей – тривалий і дороговартісний процес. Але наша країна, орієнтуючись на європейські стандарти надання медичної допомоги, пішла на це. Кожне життя немовляти – безцінне.

За надання допомоги дітям, які народились масою тіла до 1500 г,  у 2020 році встановили найвищий тариф - 98 з половиною тис грн. У першому кварталі 2021 року цей тариф зберігається. З 1 квітня цього року цей тариф зросте. Тариф на медичні послуги з надання медичної допомоги новонародженим у складних неонатальних випадках визначається як ставка на пролікований випадок та становить 113 725 гривень за надання медичної допомоги новонародженим з масою тіла до 1 500 грамів та 25 115 гривень за надання медичної допомоги новонародженим з масою тіла 1500 грамів і більше. До ставки на пролікований випадок застосовується коригувальний коефіцієнт за готовність закладу надавати медичну допомогу виїзною неонатальною бригадою при перевезенні новонароджених  з інших закладів охорони здоров’я в межах області та до національних закладів охорони здоров’я.

Національна служба здоров’я на надання медичної допомоги новонародженим у складних випадках у 2020 році законтрактувала 121 медичний заклад. Станом на сьогодні, вони отримали від НСЗУ за надання цієї медичної послуги понад один мільярд гривень.

Пологи та увесь комплекс медичної допомоги немовлятам є абсолютно безоплатними. За них українці вже сплатили своїми податками. Тож, якщо у вас вимагають гроші за послуги, які оплачує НСЗУ за Програмою медичних гарантій, це є порушенням договору. У такому випадку пацієнтка або батьки та законні представники маленьких пацієнтів можуть залишити скаргу на сайті НСЗУ, детально описавши ситуацію, яка склалась та залишити контактний телефон для зворотнього зв’язку. Проконсультуватися, як правильно подати скаргу можна за безоплатним номером  16-77.

НСЗУ опрацює звернення, та при порушенні прав пацієнтів на медичне обслуговування за програмою медичних гарантій та умов договору, НСЗУ проводить перевірку. За результатами отриманих матеріалів може направляти відповідні листи до правоохоронних органів, зокрема до Національної поліції України. 

Медзаклад, в якому вимагають гроші з пацієнта, ризикує втратити договір з НСЗУ і залишитися без фінансування із Державного бюджету. Це є невиправданим ризиком як по відношенню до пацієнтів, так і по відношенню до всіх медичних працівників закладу. 

Джерело Національна служба здоров’я України