Обговорення проєкту наказу про організацію госпіталізації, лікування та медичного нагляду за хворими на особливо небезпечні і небезпечні інфекції

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про організацію госпіталізації, лікування та медичного нагляду за хворими на особливо небезпечні і небезпечні інфекційні хвороби, контактними особами та носіями збудника таких інфекційних хвороб, умови їх перебування у відповідних закладах охорони здоров’я та наукових установах» винесено на обговорення. 

Проєкт наказу розроблено Міністерством охорони здоров’я України з метою підвищення якості надання медичної допомоги пацієнтам, вдосконалення та підвищення ефективності заходів з надання медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби.

Перелік особливо небезпечних, небезпечних інфекційних та паразитарних хвороб людини і носійства збудників цих хвороб затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 1995 року №133. Вказаний перелік найближчим часом планується оновити.

Ухвалення документу забезпечить чітку для пацієнтів процедуру госпіталізації, лікування та медичного нагляду у разі захворювання на небезпечну чи особливо небезпечну хворобу і не допустить необґрунтованого обмеження прав пацієнтів. Заклади охорони здоров’я будуть мати чітку процедуру надання медичної допомоги хворим на небезпечні та особливо небезпечні хвороби, а також будуть усунуті ризики для зловживань.

На державному рівні документ дозволить створити чіткий порядок госпіталізації, лікування та медичного нагляду за хворими на особливо небезпечні і небезпечні інфекційні хвороби, контактними особами та носіями збудника таких інфекційних хвороб, умови їх перебування у відповідних закладах охорони здоров’я та наукових установах, якого на сьогодні не існує.

Проєкт наказу оприлюднено шляхом розміщення на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України у мережі Інтернет.

Зауваження та пропозиції приймаються впродовж 30 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: Міністерство охорони здоров‘я України, 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7; Департамент медичних послуг (e-mail: а.о.gavryliuk@moz.gov.ua).

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України