Національна служба здоров’я України проведе позаплановий моніторинг закладів, які надають неонатальну допомогу, щодо дотримання умов договору

Відповідний наказ підписаний головою НСЗУ. Ознайомитися з документом та переліком закладів, які підпадають під моніторинг, можна на сайті НСЗУ.

Позаплановий фактичний моніторинг проводиться на підставі інформації, отриманої під час автоматичного моніторингу щодо ризиків можливих порушень, а також через систематичне порушення надавачем умов договору.

Серед медзакладів, де буде проведено моніторинг щодо дотримання умов договору за пакетом «Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках»:
- Київський обласний перинатальний центр
- Київський міський пологовий будинок №3
- Київський міський пологовий будинок №6
- Міська клінічна лікарня № 9 дніпровської міської ради
- Київський міський пологовий будинок №2
- Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини
- Київський міський пологовий будинок №5
- Хмельницький міський перинатальний центр

А також моніторинг буде здійснено у Вижницькій багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування щодо дотримання умов договору за пакетом «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій».

Цілями моніторингу є:
- Покращення виконання надавачами умов договору та вимог до надання медичних послуг
- Підвищення ефективності використання коштів. НСЗУ сплачує кошти за медичні послуги в інтересах пацієнта. Тож є неприпустимим стягнення оплати з пацієнта за послугу, яку заклад зобов’язався надавати безоплатно.
- Підвищення прозорості відносин між НСЗУ та надавачами.
- Виявлення, усунення та запобігання можливим порушенням умов договору.
- Підвищення якості, повноти та достовірності інформації електронній системі охорони здоров’я, які вносять надавачі щодо наданих послуг

Нагадаємо, нещодавно Уряд оновив процедуру моніторингу для підвищення його ефективності та вибудові ефективної взаємодії НСЗУ з надавачами та їхніми власниками.  Відповідні зміни Уряд ухвалив 17 жовтня 2023 року Постановою “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410”. Це дозволяє НСЗУ ефективніше моніторити цільове використання коштів Програми медгарантій, які мають спрямовуватися на надання якісної, доступної та безоплатної медичної допомоги для пацієнтів.

Джерело: НСЗУ