Національна служба здоров’я України подала на затвердження МОЗ проєкти специфікацій та умов закупівлі за пакетами “Медична допомога при пологах” та “Медична допомога при гострому мозковому інсульті”

Проєкти розміщені на сайті НСЗУ в розділі “Контрактування” / “Контрактування 2025” / Проєкти вимог ПМГ 2025: https://contracting.nszu.gov.ua/kontraktuvannya/kontraktuvannya-2025/proect-vymogy-pmg-2025

Уперше заклади мають можливість за півроку до початку контрактування ознайомитися з показниками селективного контрактування. Тож заклади, які планують укладати договір на 2025 рік можуть завчасно ознайомитися з проєктами та визначити відповідність зазначеним критеріям.

Зокрема проєкт специфікацій та умов закупівлі “Медична допомога при пологах” передбачає такі Індикатори, за відповідності яких, відбувається укладення договорів:

  • Кількість пологів більше ніж 100 за період з 1.04.24 по 30.09.24.
  • Питома вага кесаревих розтинів – не більше ніж 25% при кількості пологів у закладі охорони здоровʼя менше ніж 200 за період з 01.04.24 по 30.09.24.
  • Для закладів, що не визначені закладами, що надають перинатальну допомогу ІІІ рівня, питома вага передчасних пологів у терміні 22-34 тижні у ЗОЗ не більше ніж 5% від загальної кількості пологів у цьому ЗОЗ.


Розрахунки індикаторів здійснювалися на основі аналізу даних Державної служби статистики, «Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи» НАН України, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України, елетронної системи охорони здоровʼя за 2020-2023 роки та моделювання народжуваності в Україні до 2027 року за підтримки проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Проєкт специфікацій та умов закупівлі “Медична допомога при гострому мозковому інсульті” передбачає такі Індикатори, за відповідності яких, відбувається укладення договорів:

  • Із закладами охорони здоров’я незалежно від форми власності та фізичні особи - підприємці, які за період з 1 квітня до 30 вересня 2024 р. пролікували не менше 70 пацієнтів із діагнозами, визначеними в умовах закупівлі.
  • Із закладами охорони здоров’я незалежно від форми власності та фізичні особи - підприємці, у яких частка проведення системної тромболітичної терапії (при ішемічному інсульті) - не менше ніж 2% від усіх пролікованих пацієнтів з ішемічним інсультом з 1 квітня до 30 вересня 2024 року.


В середньому по Україні показник застосування тромболітичної терапії складає 10%. 

Виконання індикаторів не стосуватиметься:

  • закладів охорони здоров’я НАМН України та МОЗ, які не мали договору за відповідним пакетом із НСЗУ.
  • закладів на територіях, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції.
  • закладів на території району, м.Київ, у межах якого кількість надавачів медичних послуг, заокруглена до цілого числа, менше ніж 1 на 150 тис. наявного населення на території відповідного району, м. Київ згідно з даними Держстату щодо чисельності наявного населення станом на 1 січня 2022 р. та Мінсоцполітики щодо чисельності внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані на відповідній території станом на 1 жовтня 2024 р.
     

Національна служба здоровʼя України