На надання первинної медичної допомоги у Програмі медичних гарантій-2021 передбачено понад 20,6 млрд грн

На сьогодні договір з Національною службою здоров’я України на надання первинної медичної допомоги мають 1696 закладів.

Нова Програма медичних гарантій стартує 1 квітня. У ній на первинну медичну допомогу передбачено понад 20 мільярдів 670 мільйонів гривень. Процес укладення договорів про медичне обслуговування населення, в тому числі і за напрямом первинної медичної допомоги,  триває.  Станом на 18 годину 22 березня свої пропозиції подали понад 1800 закладів. З них 464 лікарі-ФОП та 190 приватних закладів.

Тариф на медичні послуги з надання первинної медичної допомоги становить 651 гривня на рік за одного пацієнта з декларацією.
До тарифу застосовуються коригувальні коефіцієнти залежно від віку пацієнта. Зокрема, Національна служба здоров’я України заплатить закладам або лікарю-ФОП:
- за одного маленького пацієнта з декларацією віком від 0 до 5 років - 1606 гривень на рік;
- за одну дитину від  6 до 17 років з декларацією  - 883 гривні;
- за пацієнта від 18 до 39 років та від 40 до 64 років - 401 та 481 гривні на рік відповідно; 
- за одного пацієнта понад 65 років - 802 гривні на рік.

Також має значення місцевість, в якій лікар надає первинну медичну допомогу. Якщо мова про населені пункти, які мають статус гірських, то до тарифу з урахуванням вікових коефіцієнтів застосовується ще коригувальний коефіцієнт 1,25. Тобто за одну дитину до п’яти років, яка мешкає у гірській місцевості, заклад або лікар-ФОП отримає понад 2000 гривень.

Загалом НСЗУ виплатила закладам первинки понад 42 з половиною мільярди гривень, починаючи з 2018 року і до сьогодні. За весь цей час співпраці з НСЗУ найбільше коштів отримали:
- понад 325 мільйони гривень - ЦПМСД Житомирської міської ради; 
- майже 291 мільйон гривень - центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради;
- понад 250 мільйонів гривень -  ЦПМСД №1 Оболонського району міста Києва.

Очікувана кількість надавачів первинної допомоги, які працюватимуть за контрактом з НСЗУ у 2021 році, збільшиться. На сьогодні договір з НСЗУ на надання первинної медичної допомоги мають 1696 закладів, а пропозиції на співпрацю з 1 квітня вже подали на 108 більше.

У 2021 році для первинної ланки запроваджуються індикатори якості, які стосуються досягнення необхідного рівня вакцинації дітей відповідно до календаря щеплень. Оцінка досягнення індикаторів рівня вакцинації проводитиметься раз на три місяці. Оплата за результатами здійснення такої оцінки розпочинається з 1 вересня 2021 року. Обсяг доплати становитиме 5% обсягу фактичних оплат, проведених у відповідні три місяці. Це додаткові кошти, які заклад може отримати як плюс до капітаційної ставки. Якщо заклади не досягнуть поставлених індикаторів якості, штрафувати їх не будуть. На доплату за індикаторами якості у бюджеті Програми медичних гарантій передбачено півмільярда гривень. 

Джерело Національної служби здоров'я України