МОЗ розробило Порядок подання та розгляду скарг учасника заходу БПР або іншої особи на дії провайдера

"Український медичний часопис" повідомляє - Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу «Про затвердження Порядку подання та розгляду скарг учасника заходу безперервного професійного розвитку або іншої особи на дії провайдера, пов’язані з організацією та проведенням такого заходу, за проходження якого нараховуються бали безперервного професійного розвитку, форми заяви юридичної особи, яка має намір бути провайдером заходу безперервного професійного розвитку, та внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 20 лютого 2024 року № 281».

Мета
Проєкт наказу розроблено з метою забезпечення якості заходів безперервного професійного розвитку (далі — БПР) для їх учасників шляхом запобігання недобросовісним діям з боку провайдерів та реагування на скарги з боку учасників заходів БПР та інших осіб на дії провайдерів.

Обґрунтування необхідності ухвалення акта
Проєкт наказу розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання пунктів 14, 17, Положення про систему безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 р. № 725 (далі — Положення).

З 2019 р. в Україні за ініціативою Уряду та профільного міністерства відбувається трансформація системи професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я. У результаті цієї трансформації освітні послуги для БПР працівників сфери охорони здоров’я також можуть надаватися юридичними особами — провайдерами, які не отримують ліцензії на провадження освітньої діяльності та щодо яких відсутні механізми контролю якості освітніх послуг. Для запобігання негативним наслідкам розширення кола надавачів освітніх послуг мають бути запроваджені організаційно-правові засади їх діяльності, а також форми громадського контролю та державного моніторингу якості освітніх послуг для працівників сфери охорони здоров’я, оскільки якість таких освітніх послуг безпосередньо впливатиме на якість медичної практики та медичного обслуговування населення.

Крім того, потребує приведення у відповідність з вимогами Положення наказ Міністерства охорони здоров’я України від 20 лютого 2024 р. № 281 «Про затвердження Порядку функціонування електронної системи забезпечення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 березня 2024 р. за № 368/41713.

Основні положення проєкту акта
Проєктом наказу пропонується затвердити Порядок подання та розгляду скарг учасника заходу БПР або іншої особи на дії провайдера, пов’язані з організацією та проведенням такого заходу, за проходження якого нараховуються бали БПР, та внести зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 20 лютого 2024 р. № 281 «Про затвердження Порядку функціонування електронної системи забезпечення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 13 березня 2024 р. за № 368/41713.

Реалізація проєкту наказу передбачається шляхом встановлення нормативно-правового регулювання для організації взаємодії адміністратора електронної системи забезпечення БПР працівників сфери охорони здоров’я із учасниками заходів БПР та іншими особами щодо подання ними та розгляду їх скарг адміністратором.

Проєкт наказу МОЗ

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ

Форма заяви про намір бути провайдером

Зміни

Куди надавати пропозиції
Зауваження та пропозиції у вигляді порівняльної таблиці просимо надсилати до 18 листопада 2024 р. у письмовому або електронному вигляді на адресу Міністерства охорони здоров’я України: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, e-mail: moz@moz.gov.ua; або електронну адресу: m.o.bomko@moz.gov.ua.

Джерело: Український медичний часопис