МОЗ презентували проект плану післявоєнного відновлення медичної галузі міжнародним донорам

Михайло Радуцький повідомив, що два тижні тому українська делегація у Швейцарії презентувала міжнародній спільноті проєкт плану відновлення України. «Але ми продовжуємо допрацьовувати цей стратегічний документ. Сьогодні провели спільне засідання двох робочих груп: з відновлення сфери охорони здоров’я та Нацради з відновлення України. МОЗ презентувало нашим міжнародним партнерам документ, над яким ми працювали декілька місяців», - поінформував Михайло Радуцький.

За його словами, основою плану стала Стратегія розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року, яку розробили до початку війни. Також серед основних засад документу - відновлення галузі відповідно до стандартів ЄС та врахування принципу енергоефективності.

Михайло Радуцький повідомив, що план містить дев’ять пріоритетних напрямків:

 Посилення політик та інститутів;

 Медичні послуги, викликані війною;

 Громадське здоров’я та готовність до реагування;

 Фінансова стабільність медичної допомоги;

 Трансформація мережі закладів охорони здоров’я;

 Розвиток кадрових ресурсів;

 Електронна охорона здоров’я;

 Управління якістю та експертизи здоров’я;

 Фармацевтичний сектор та доступ до ліків.

Він зазначив, що відбудова медичних закладів передбачається у три стадії: перша - забезпечення медичною допомогою під час війни (2022 рік), друга - відновлення системи охорони здоров’я (2023-2025 роки), третя - підвищення людського капіталу, якості медичної допомоги, технологічний розвиток (2023-2026 роки).

«Особлива увага у плані відведена формуванню лікарняної мережі європейського зразка. Вона складатиме 215 загальних лікарень, 165 кластерних та 52 надкластерні (багатопрофільні), 6 міжрегіональних центрів реабілітаційних центрів, 5 центрів опікової травми та реконструктивної хірургії, 10 університетських лікарень. За підрахунками МОЗ, мінімальна потреба у відновленні та розвитку мережі складає 14,4 млрд євро», - наголосив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

Михайло Радуцький відзначив, що якщо за низкою інших сфер економіки відбудову можна почати одразу після нашої перемоги, то у медицині ми чекати не можемо.

«Адже необхідно забезпечити українцям доступ до медичних послуг. Тому паралельно із розробкою плану тривають ремонтні роботи у медзакладах на деокупованих територіях за бюджетні кошти, а українські та міжнародні компанії фінансують будівництво нових амбулаторій на Київщині та Сумщині», - повідомив він.

Остаточну затверджену версію плану відновлення України, за словами Михайла Радуцького, очікують на початку осені.

Джерело: Верховна Рада України Офіційний вебпортал парламенту України