Максим Степанов: фінансування медицини у запропонованому МОЗ на 2021 рік обсязі дозволить реанімувати систему

Міністерство охорони здоров’я України розраховує на збільшення видатків на медицину у державному бюджеті на 2021 рік під час його розгляду парламентом у другому читанні. Фінансування медицини на запропонованому МОЗ рівні відповідає потребам галузі й дозволить продовжити її «реанімацію». Про це заявив Міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час онлайн-брифінгу.

«Ми почали «реанімаційні дії», і ми точно знаємо, у який спосіб нам рухатись, і якого фінансування потребує українська медицина. Ми готові відповідати за кожну гривню. Зараз триває бюджетний процес, і тих коштів, які закладені на медицину в першому читанні, на наше переконання і за нашими розрахунками, недостатньо. Ми маємо велику надію, що народні депутати під час розгляду бюджету у другому читанні внесуть відповідні правки, що дозволить профінансувати медицину на тому рівні, якого вона потребує. Це наша життєва необхідність», — зазначив очільник МОЗ.

Максим Степанов переконаний, що «реанімацію» медичної системи потрібно почати саме із зростання рівня заробітної плати медичних працівників. Тому закладене в бюджеті фінансування обов’язково повинно передбачати суттєве підвищення оплати праці медиків.

«Фінансування повинно бути на такому рівні, щоб зарплата лікаря починалась з 22—25 тисяч гривень. Я підкреслюю, вона не може бути меншою. Це справедлива зарплата для лікарів, які починають свій професійний шлях», — підкреслив Міністр.

Максим Степанов нагадав, що МОЗ уже зробило певні кроки у напрямі підвищення зарплати лікарів: були запроваджені надбавки у розмірі 300% до заробітної плати медпрацівників, які лікують хворих на COVID-19. Крім цього, з вересня запроваджені доплати для усіх медичних працівників, а саме 3 500 грн — для лікарів, 2 500 грн — для середнього медичного персоналу та 1 250 грн — для молодшого медичного персоналу.


Нагадаємо, МОЗ у бюджетному запиті на 2021 рік запропонувало суттєве збільшення фінансування медицини — до 296 млрд грн.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України