Експертам Робочих груп представили тарифи за Програмою медичних гарантій у 2021 році

Для оплати медичних послуг буде використано 5 типів тарифів та їхні комбінації.

У Національній службі здоров’я України, за підтримки Проекту USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я”, відбулися засідання Робочих груп експертів, на яких були представлені тарифи на медичні послуги за Програмою медичних гарантій на 2021 рік.

У ході засідань учасники ознайомилися з представленими тарифами (їх було розраховано, зважаючи на кошти, виділені з Державного бюджету України на 2021 рік на реалізацію Програми медичних гарантій), з коригувальними коефіцієнтами, а також з підходами до розрахунку запланованої вартості медичних послуг за договором (запланована вартість) та фактичної оплати за надані медичні послуги. 

Для оплати медичних послуг буде використано 5 типів тарифів та їхні комбінації:
- глобальна ставка, зокрема, за оплату медичних послуг пацієнтам в амбулаторних умовах із врахуванням коригувальних коефіцієнтів, залежно від складності медичної послуги, а саме - лабораторних, інструментальних досліджень, хірургічних втручань, проведених амбулаторно, тощо; стоматологічну медичну допомогу, надання медичної допомоги пацієнтам з розладами поведінки і психіки із урахуванням коригувальних коефіцієнтів, відповідно до нозологій; паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації;
- ставка на пролікований випадок, зокрема, за лікування пацієнтів з гострим мозковим інсультом, гострим інфарктом міокарда в стаціонарних умовах, надання медичної допомоги при пологах та у складних неонатальних випадках;
- комбінація глобальної ставки та ставки на пролікований випадок, зокрема, за надання стаціонарної вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
- ставка на медичну послугу, зокрема, за проведення пріоритетних досліджень для раннього виявлення новоутворень - мамографія, гістероскопія, езофагогастродуоденоскопія, колоноскопія, цистоскопія, бронхоскопія - із урахуванням коригувального коефіцієнту у разі проведення ендоскопічної маніпуляції та/або ендоскопічної операції, допомогу пацієнтам із хронічною хворобою нирок із 4 та 5 стадією - проведення гемодіалізу в амбулаторних умовах та новий пакет медичних послуг із проведення перитонеального діалізу;
- капітаційна ставка, зокрема, за послуги первинної медичної допомоги, ведення вагітності на амбулаторному рівні;
- ставка за умови виконання договору, зокрема, за досягнення цільового рівня вакцинації відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень на рівні первинної медичної допомоги та правильної маршрутизації пацієнтів з підозрою на інфаркт та інсульт на рівні екстреної медичної допомоги.

Фахівці Робочих груп мали можливість долучитися до формування коригувальних коефіцієнтів. Зокрема, експерти за напрямками лікування гострого мозкового інсульту, гострого інфаркту міокарда, стаціонарної медичної допомоги, психіатричної медичної допомоги, лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями та туберкульозом та іншими напрямками зараз працюють над коригувальними коефіцієнтами у межах коштів, передбачених за Законом про державний бюджет.

Експерти також обговорили питання оцінки якості за різними напрямами надання медичної допомоги  закладами охорони здоров’я, а саме - впровадження індикаторів якості надання медичної допомоги. Зокрема, на первинній ланці медичної допомоги - це виконання первинного вакцинального комплексу - вакцинування дітей до одного року життя.

Координатор Роботи груп медичних експертів, начальник відділу взаємодії із зовнішніми експертами, кандидат медичних наук Світлана Дудник: “В Україні тривають процеси трансформація системи охорони здоров’я. Її метою є доступна, якісна та своєчасна допомога для всіх громадян. Мета нашої діяльності - універсальне охоплення послугами системи охорони здоров’я громадян нашої країни. Можливість для всіх українців отримувати необхідні якісні, безпечні та ефективні медичні послуги без катастрофічних фінансових витрат.

Напрацювання специфікацій та умов закупівлі НСЗУ здійснює в активній співпраці з експертами, які є професіоналами за своїми напрямами, разом ми обговорюємо кожну пропозицію та шукаємо спільні ефективні  рішення. 

Наше завдання на 2021 рік – розвиток та удосконалення програми медичних гарантій, деталізація існуючих пакетів медичних послуг з урахуванням нагальних потреб як пацієнтів, так і медичних працівників, а також впровадження нових пакетів. Провідна мета НСЗУ – здійснити закупівлю безпечних та якісних медичних послуг, необхідних пацієнту, відповідно до можливостей державного бюджету. Хочу підкреслити, НСЗУ не визначає бюджет Програми медичних гарантій. Кошти на програму медичних гарантій були затверджені Верховною Радою в межах Закону України Про Державний бюджет на 2021 рік.

Водночас наголошу - усі тарифи за надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій у 2021 році були збільшені щонайменше з урахуванням зростання індексу споживчих цін”.

ДОВІДКА. У Національній службі здоров’я України, за підтримки Проекту USAID “Підтримка реформи охорони здоров’я”, протягом трьох місяців тривали засідання Робочих груп експертів. Вони розробили проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, які надаватимуться за Програмою медичних гарантій у 2021 році. 

Чітка позиція НСЗУ - усі зміни до Програми медичних гарантій-2021 мають бути розроблені за участі провідних експертів у системі охорони здоров’я України. У складі Робочих груп - лікарі, представники МОЗ, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом, над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави працювали 384 експерти. Вони надавали НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працювали у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

Засіданням Робочих груп медичних експертів передували консультації із експертною медичною спільнотою та громадські обговорення. Громадські обговорення проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за Програмою медичних гарантій-2021 проводилися онлайн. Висловити свою думку та бути почутим міг кожний фахівець медичної галузі нашої країни та кожен пацієнт.

Також до громадських обговорень умов закупівель медичних послуг в рамках ПМГ-2021 було запрошено понад 50 лікарських організацій, а також залучено громадські організації та міжнародних партнерів, зокрема, від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), Європейської Бізнес Асоціації, Центру контролю та профілактики захворювань Департаменту охорони здоров’я США (CDC).

Джерело Національна служба здоров’я України