Е-рецепт на пільгові наркотичні (психотропні) ліки у рамках програм місцевих бюджетів: розʼяснення для лікарів

З 13 жовтня поточного року відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів в аптеці почне здійснюватися виключно на підставі електронного рецепта. 

Звертаємо вашу увагу, що ця зміна передбачає зокрема і те, що призначення та відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів, часткова чи повна вартість яких відшкодовується в рамках програм місцевих бюджетів згідно з ПКМУ від 17.08.1998 №1303, здійснюватиметься також виключно за електронним рецептом. 

Винятки діятимуть лише для лікарських засобів екстемпорального виготовлення, у разі виникнення технічних питань у роботі ЕСОЗ, які унеможливлюють виписування електронних рецептів, або у випадку призначення таких препаратів на територіях, де тривають активні бойові дії. У таких випадках призначення та відпуск ліків може здійснюватися за паперовим рецептом.

Ця вимога визначена наказом МОЗ від 21.07.2023 № 1333 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360». 

Це рішення сприятиме попередженню неконтрольованого обігу наркотичних та психотропних препаратів, вживання яких має особливо небезпечні наслідки для життя та здоров’я людини. Разом з тим пацієнти, які проходять складне лікування та потребують знеболення, зможуть отримувати рецепт на такі ліки у більш зручний для них спосіб. 

Як призначати наркотичні (психотропні) лікарські засоби, часткова чи повна вартість яких відшкодовується в рамках програм місцевих бюджетів:

АЛГОРИТМ ДЛЯ ЛІКАРЯ

  • 1. Тепер електронний рецепт повноцінно замінить рецептурні бланки форми №1 та №3 для призначення наркотичних ліків у рамках програм місцевих бюджетів. Виписувати 2 рецепти – немає потреби. Як і немає потреби дублювати рецепт в паперовій формі.
  • 2. Для виписування е-рецепта оберіть відповідну програму в ЕСОЗ – “Наркотичні лікарські засоби за кошти місцевих бюджетів” 
  • 3. Наступний крок – внесіть інформацію про рецепт, обравши лікарський засіб за міжнародною непатентованою назвою, його кількість, дозування, тривалість лікування та спосіб вживання.
  • 4. Додатково до способу вживання/застосування ліків вкажіть у полі “Сигнатура”:
  • відсоток відшкодування вартості ліків (50% чи 100% - тобто безоплатно).
  • ЄДРПОУ та найменування закладу, його місцезнаходження,  
  • власне прізвище та ініціали.
  • 5. Підтвердіть рецепт та переконайтеся, що пацієнт отримав номером рецепта та код його погашення. 
  • 6. За потреби чи на прохання пацієнта можна роздрукувати інформаційну довідку та видати її пацієнту. Зауважте, інформаційна довідка не прирівнюється до рецепта, то ж її не потрібно засвідчувати підписом та печаткою лікаря.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України