Розвиток медичного кейтерингу в українських лікарнях

Тетяна Коваль

засновниця компанії медичного кейтерингу
«Foodicine» та ГС «Академія харчування пацієнтів»

Закордонний досвід засвідчує, що часто процеси, не пов’язані з лікуванням, медичні заклади передають підрядникам — компаніям із медичного аутсорсингу. Найпопулярніша послуга, яку аутсорсингові компанії надають закордонним лікарням, — харчування пацієнтів. Для більшості європейських шпиталів кейтеринг — звична справа, яка, крім того, часто є економічно вигіднішою, ніж утримання власного харчоблока та штату кухарів.

Протягом останніх років кейтеринг почав набуває популярності й серед українських медичних закладів. Така динаміка росту зумовлена перевагами, які кейтерингові компанії обіцяють медичним закладам, після їхнього переходу на аутсорсинг лікувального харчування.

Це значна фінансова економія для медичного закладу завдяки:

  • зменшенню витрат на оплату праці персоналу харчоблока;
  • утриманню приміщення харчоблока;
  • оновленню матеріально-технічної бази відповідно до вимог законодавства (НАССР);
  • отриманню додаткового прибутку від здачі харчоблока в оренду;
  • звільненню ресурсів через скорочення часу на проведення закупівель;
  • передачі управління персоналом харчоблока та контролю супутніх процесів;
  • делегуванню ризиків та відповідальності за організацію харчування;
  • покращенню іміджу закладу через впровадженню сучасних стандартів у організації харчування пацієнтів.

Ухвалювати рішення про доцільність переходу лікарні на медичний кейтеринг варто після перегляду поточних витрат на харчування пацієнтів медичного закладу з власного харчоблока. Дуже важливо врахувати усі витрати: на продукти харчування, комунальні платежі, заробітну плату з ЄСВ, ремонт і обслуговування харчоблока, дотримання стандартів НАССР. Необхідно також знати, що лікарняний кейтеринг не обкладається ПДВ, на відміну від придбаних лікарнею продуктів. І це дає можливість медичному закладу спрямувати кошти не на податки, а саме на придбання послуги.

Визначення вартості харчування одного пацієнта на день для лікарні потребує оперування конкретними цифрами, а також уваги до деталей — у кожній лікарні статті витрат можуть відрізнятися. Зокрема, є медичні заклади, комунальні послуги яких оплачує міська чи обласна рада. Деякі ж лікарні отримують благодійні продукти.

Приклад переліку річних витрат лікарні:

  • Продукти харчування — 3 726 713 грн
  • Енергоносії, електропостачання — 1 020 566 грн
  • Водопостачання та водовідведення — 57 421 грн
  • Теплопостачання — 200 282 грн
  • Зарплата (з нарахуваннями) працівників, залучених до роботи кухні: кухарів, помічників кухарів, комірників, завідувачів виробництв) — 1 881 893 грн
  • Утримання харчоблока (ремонтні роботи, нове обладнання) — 150 тис. грн
  • Господарські товари (миючі засоби, засоби дезинфекції, дрібний інвентар) — 80 тис. грн.

Загальна сума: 7 116 875 грн на 1 календарний рік.

Взявши до прикладу 150 пацієнтів на день, отримуємо такі розрахунки:

150 ´ 365=54 750 ліжкоднів = пацієнтів на стаціонарі в лікарні протягом календарного року.

7 116 875 / 54 750 = 130 грн – вартість харчування одного пацієнта/день для лікарні, яка самостійно готує їжу для своїх пацієнтів.

Натомість чотириразове харчування від кейтерингової компанії може коштувати 120 грн/день, що за рік складе: 120 ´ 150 (щоденна кількість пацієнтів) ´ 365 (днів року) = 6,570 млн грн.

7 116 875 – 6 570 000 = 546 875 грн – фінансова вигода переходу на кейтеринг. Це один із можливих варіантів.

Також лікарня має можливість додатково отримувати кошти, здаючи в оренду свій харчоблок кейтеринговій компанії (зауважмо, що це необов’язково буде та ж компанія, у якої лікарня замовлятиме послуги харчування пацієнтів).

Наприклад, орієнтовна вартість оренди харчоблока на 700 м2 в медичному закладі на сьогодні — 45 тис. грн/місяць (64 грн/м2). За рік оренди отримуємо 540 тис. грн чистого прибутку, значна частина якого піде на фінансування самої лікарні, решта — до відповідного бюджету, залежно від форми власності лікарні (державної чи комунальної). А оскільки договори оренди, зазвичай, підписуються на 5 років, загальна сума доходу від оренди може складати 2,7 млн грн. Важливо: питання поточного ремонту та, щонайменше, опалення орендованих площ — відповідальність орендаря, а це значна стаття витрат бюджету будь-якої лікарні.

Щодо ризиків, які можуть виникнути під час переходу на медичний кейтеринг, то це недобросовісна робота компанії-підрядника, що трапляється у будь-якій сфері. Тому, обираючи партнера з медичного кейтерингу, рекомендуємо перевірити історію закупівель компанії-потенційного партнера на Prozorro, її досвід успішної реалізації послуги, а також скористатися відгуками на профільному ринку.

Сайт компанії з медичного кейтерингу «Foodicine» –https://foodicine.com.ua/
Сайт громадської спілки «Академія харчування пацієнтів» –  https://pna.org.ua/